22 Mart 2012 Perşembe

The Help (2011)

Türkiye gösterim tarihi kesinleşmeyen fakat Oscar’ın güçlü adaylarından Yardımcı, dram ve dram komedi türünde oldukça keyifli 146 dakika geçirmenizi sağlıyor. Yönetmen koltuğunda oturan Tate Taylor aynı zamanda Kathryn Stockett’ın 2009 tarihli aynı adlı eserinden senaryoyu da uyarlıyor. ABD-Hindistan-Birleşik Arap Emirlikleri yapımın bütçesi 25 milyon $ olarak açıklanırken hasılatı şimdiden 200 milyon $’ı geçmiş durumda! Projenin kalabalık bir kadrosu bulunuyor: Viola Davis, Emma Stone, Bryce Dallas Howard, Octavia Spencer, Jessica Chastain, Sissy Spacek, Mile Vogel, Allison Janney, Chris Lowell ve Mary Steenburgen.

1960lı yıllarda Mississippi’de yaşayan Eugenia Phelan, iyi bir eğitim aldıktan sonra evine döner. Diğer kızlar gibi genç yaşta evlenip çocuk sahibi olmak yerine çalışmak ister ve hayalindeki yazar olma düşüncesi ile yerel bir gazetede köşe yazarlığına başlar. Bu köşesini yazarken aklına ilginç bir proje gelir ve bir arkadaşının hizmetçisi Aibileen’den yardım alarak projeyi hiç beklenmedik noktalara getirirler!

Filmin süresi uzun görünse de bunu fark ettirmeyecek epeyce özelliğe sahiptir. Bunun ilkini müzik sayabiliriz. Müzik çalışmalarını yapan Thomas Newman harikalar yaratıyor. Dönem filmi olduğu için müziğin etkisi daha ön plana çıkıyor ve Newman bunu başarıyor. Bu kadar övdüğüm Newman çalışmalarını daha önce hangi filmlerde mi dinledik? “Scent of a Woman”, “The Shawshank Redemption”, “Meet Joe Black”, “American Beauty”, “The Green Mile”, “Erin Brockovich”, “Road to Perdition”, “Finding Nemo”, “Little Children”, “Wall-E”, “Revolutionary Road” desem sanırım bir şeyler ifade edecektir! 10 Oscar adaylığı ile Bafta, Grammy ve Emmy ödüllerini de sayarsak bu sene Oscar için iddialı bir aday düşünülebilir.
Mekan, dekor, kostüm, saç ve makyaj tasarımları göz dolduruyor. Renk seçimleri, görüntü teknikleri de 1960lı yılları yansıtırken iç ısıtıyor. Özellikle kostüm ve makyajda kullanılan renkler çok hoşuma gitti. Evler ve iç tasarım da bir o kadar seyretmeye değer düzeydeydi. Senaryo oldukça eğlenceli ve o eğlencenin içinde epeyce dokunaklı duruyor. Yaşanılanlar göz doldurturken söylenen bir söz kafanızı dik bir şekilde kaldırıp gururlanmanıza neden oluyor. Öykünün samimiyetinden şüphe duymuyorsunuz. Bu da filmle aranızda bir bağ kuruyor. Aslında çok ciddi ve yürek acıtan olayı bu kadar yumuşak, eğlenceli fakat derinden işlemesi senaryonun başarısını tetikliyor. Konu ırkçılığa dokununca aklıma ilk olarak Morgan Freeman’ın bir sözü geldi. Freeman ırkçılıkla mücadele için ırkçılık hakkında hiç konuşmamanın en doğrusu olduğunu düşünüyor. Bu yaklaşım belki size doğru gelmeyebilir fakat The Help filminde de ırkçılıkla mücadele bambaşka bir şekilde ele alınıyor. Freeman'ın bu filmi izlediğinde ne düşündüğünü merak ediyorum. Konuyu buraya getirmişken filmde beni en etkileyen sözlerden birisi de “Tanrı kasırgayı yaratırken renk ayrımı yapmamıştı.”dır. Cümle görüntüde çok ağır dursa da izlerken fark edeceksiniz ki hiç duygu sömürüsü yaparak söylenmiyor. Filmi belki de en çok beğenme sebebim buydu. Çünkü bu konu hakkında sayısız başarılı projelerle karşılaştık. Lakin bunu orta şekerli kahve kıvamında keyifli (ki verdiği mesaj bir o kadar ağır) sunması mutlu ediyor. Tabi bir de o dönem Amerikan evlerini ve aile yapısını görmek filme tarihi bir nitelik kazandırıyor.

IMDB’den 8, Metacritic’ten 62, Rotten Tomatoes’tan 75 puan alan Yardımcı, genellikle olumlu eleştirilerle karşılaşıyor. Senaryo, kurgu ve oyuncular en göze çarpan başarılarıdır. Diğer yandan, bir kitap uyarlaması olduğu için bu uyarlamanın başarısız olduğu görüşleri de kulaktan kulağa yayılıyor. Kitabı okumadığım için bu eleştirileri yorumsuz olarak aktarabiliyorum. Film Türkiye’de gösterime girmeden sayısız adaylıklar ve ödüllerle boğuşuyor. AAFCA (African American Film Critics Association Awards), IFJA (Indiana Film Critics Association), LAFCA (Los Angeles Film Critics Association)’dan aldığı ödüllerle birlikte pek çok başarıya imza atarken Oscar ve Altın Küre ödüllerini tetikleyen pek çok Festival ve Film Eleştirmenleri Derneklerinden de adaylıklar/ödüller kazanmıştır. Bu ödüller genellikle en iyi kadın oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu ve en iyi film dallarında öne çıkıyor.

Filmde toplu performansın çok etkileyici olduğunu herkes belirtirken ben de geri kalmayayım! Baş rolde Viola Davis tartışılmaz muhteşem görünse de onu yardımcı oyuncular yalnız bırakmıyor. Üstelik tek bir yardımcı oyuncu adı söylemek diğerlerine haksızlık sayılır. Brcye Dallas Howard, Octavia Spencer, Jessica Chastain (“The Tree of Life” ile sinema hayatımıza giriş yapmıştı zaten), yılların eskitemediği Sissy Spacek, anne rolündeki usta oyuncu Allison Janney, Oscar ve Altın Küreli oyuncu Mary Steenburgen, 77 yaşındaki Cicely Tyson canlandırdıkları karakterler ile göz dolduruyorlar. Kadro kadın ağırlıklı olsa da erkek oyunculardan Chris Lowell, Mike Vogel ve Brian Kerwin film içinde kendilerine güzel yer edinmişler. Şu ana kadar verilen ödüllere bakılırsa Octavia Spencer ve Jessica Chastain geriye kalan ödülleri de toplayacak görünüyor.

Gelelim filmin en göze çarpan oyuncusuna: Viola Davis! 1965 ABD doğumlu oyuncu, 1996 yılından itibaren, tiyatro, televizyon ve sinemada sayısız projelerde yer alır. “Traffic”, “Far From Heaven”, “Antwone Fisher”, “Solaris”, “Disturbia”, “Doubt”, “Law Abiding Citizen”, “Eat Pray Love” ve “Trust” kadrosunda bulunduğu filmlerden öne çıkanlardır. “Doubt” filmi ile en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar ve Altın Küre adayı olmuştur. The Help filmi ile bu adaylıkların tekrarlanacağı da büyük ihtimaldir. Kazanır mı derseniz, öncelikle “The Artist”, “The Iron Lady”, “Albert Nobbs”, “We Need to Talk About Kevin”, “My Week with Marilyn” filmlerini izlemem gerek J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder